Persbericht: presentatie analyse Achtersluispolder

Nieuwe supervisor MAAK.gebied Zuid

8 februari 2018

Presentatie analyse Achtersluispolder tijdens Zaanstad Beraad

Aanstelling nieuwe supervisor voor MAAK.gebied Zuid

Donderdagavond presenteerden de gemeente Zaanstad en KCAP Architects& Planners de ruimtelijke analyse voor de Achtersluispolder tijdens een omgevingscarré aan de raadsleden. Het gaat om een verkenning van dit veelzijdige gebied waarbij ook aandacht is besteed aan de keuzes die in het vervolg gemaakt moeten worden. 

De analyse is met inbreng van betrokken ondernemers en partijen opgesteld. Ook in de vervolgstappen blijven belanghebbenden betrokken. De Achtersluispolder, een bedrijventerrein in Zaanstad Zuid, is een bekend scharnierpunt tussen Zaanstad en Amsterdam.

Woningbouwopgave

Het omvormen van bedrijventerreinen naar een gemengd en levendig werk- en woongebied maakt de stad sterker. De ontwikkeling biedt kansen. Vanuit Zaandam-Zuid, met name Poelenburg en Peldersveld, ontstaat er een betere verbinding tot de stad en kan er geprofiteerd worden van ruimere keuze aan voorzieningen zoals onderwijs en sport. Maar dat niet alleen: binnenstedelijk bouwen is ook van groot belang om te kunnen voldoen aan de woningbouwopgave. Zaanstad staat voor een enorme taak: 20.000 woningen laten bouwen voor 2040. Juist de Achtersluispolder past vanwege de perfecte ligging bij de ambitie om verder te bouwen.

Nieuwe supervisor

Per 5 februari is Ruurd Gietema van KCAP aangesteld als supervisor voor de ontwikkeling van MAAK.gebied Zuid. Dit betekent dat hij de komende periode een rol gaat spelen in het opstellen van het perspectief, sturing op kwaliteit en het verder brengen van bouwinitiatieven. Arnoud Beens, programmamanager MAAK.Zaanstad Zuid nam de raadsleden mee in het afgelopen en komende proces. Beens: “De ruimtelijke analyse dient nu als inspiratie voor verder onderzoek en hoe de toekomstige ontwikkelingen verder vorm kunnen krijgen.”

Ambities

De ambitie is er om van de Achtersluispolder een aantrekkelijk, groen en goed bereikbaar werk- en woongebied te maken. Hoe dit gebied er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk.

Bijeenkomsten 

Al eerder zijn ondernemers in gesprekken en tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over de analyse. Zij kregen de ruimte om te reageren en kansen en risico's te delen. Beens: “De inbreng van ondernemers in het gebied is ontzettend belangrijk om de transformatie tot een succes te maken.” Alle reacties zijn verzameld op een praatplaat en verwerkt in de ruimtelijke analyse. De verwachting is dat een vervolgbijeenkomst voor ondernemers, bewoners en andere geïnteresseerden begin maart wordt gepland.

Meepraten

Procesmanager Wieneke van Overmeeren is op vrijdagen van 9.30 uur tot 10.30 uur aanwezig op de Sluispolderweg 13A1. Het is mogelijk om met haar het gesprek aan te gaan of vragen te stellen. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken voor op een ander moment of op locatie.

Met plezier wonen, werken en leren

Ook op de lange termijn wil Zaanstad een stad zijn waar mensen met plezier wonen, werken en leren. Daarom werken we onder de noemer MAAK.Zaanstad aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Voor de Zaankanters van vandaag én voor nieuwe inwoners. Dat doen we in gesprek met de stad, en in 4 MAAK.gebieden: de Achtersluispolder, Zaandam Centrum Oost, Zaandam Midden, en Krommenie-Wormerveer.

Meer informatie over de ambities van MAAK.Zaanstad is te vinden op: maak.zaanstad.nl

Transformatie Achtersluispolder

Hier links ziet u de presentatie van Arnoud Beens bij het omgevingscarré van de Zaanse gemeenteraad op donderdag 8 februari 2018. U kunt deze hieronder ook downloaden als pdf. Ook de analyse van KCAP staat hieronder als pdf ter download.

Naar de presentatie van Arnoud Beens (pdf) 

Download de presentatie van KCAP (pdf)


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl