Minister Ollongren op bezoek in Achtersluispolder

Minister Ollongren op bezoek in Achtersluispolder 

7 februari 2019
Minister Kajsa Ollongren is donderdag 7 februari op bezoek in de Achtersluispolder. Bij Broedplaats De Hoop in Zaanstad lanceert zij de zogenoemde Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie. Deze landelijke regeling biedt kortlopende geldleningen om de voorfase van woningbouwprojecten op oude bedrijventerreinen te financieren. Zo kan sneller gestart met de bouw van nieuwe woningen en wordt het woningtekort aangepakt.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft voor de lancering niet voor niets voor de Achtersluispolder gekozen. Het gebied is een mooi voorbeeld van een transformatielocatie met veel potentie voor woningbouw. Na de lancering heeft de minister een rondleiding gekregen en voerde ze een paneldiscussie met onder andere wethouder Gerard Ram (MAAK.Zaanstad) en Gita Salden (directeur van de Bank Nederlandse gemeenten).

Wat houdt de regeling in?

Er is een woningtekort in Nederland. Met name in de stedelijke regio’s is de vraag naar woningen groot en loopt het woningtekort in rap tempo op. Nu gaan goede plannen voor nieuwbouw nog te vaak niet door, vanwege onvoldoende voorfinanciering. De Financieringsfaciliteit Binnenstedelijk Transformatie kan dan uitkomst bieden. Deze biedt kortlopende geldleningen om de voorfase van woningbouwprojecten te financieren. Zo kunnen initiatiefnemers sneller starten met de (her)ontwikkeling van een gebied en de bouw van nieuwe woningen.

Gebied vol kansen

Wethouder MAAK.Zaanstad Gerard Ram is blij met het bezoek van Ollongren: ‘Het is heel mooi dat juist de Achtersluispolder is gekozen als plaats voor de lancering. In dit gebied liggen veel kansen om Zaanstad mooier en aantrekkelijker te maken. Wij denken dan ook dat de transformatiefaciliteit hier een goede rol kan spelen. Dat de minister hier naartoe is gekomen, laat zien dat zij dat ook zo ziet. Ik zie een toekomst waarin de Achtersluispolder uitgroeit tot een gebied waar mensen in een bruisende omgeving kunnen werken en wonen. Wat mij betreft is de eerste aanvraag voor de financieringsfaciliteit dan ook van initiatiefnemers in onze eigen Achtersluispolder.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl